Mavi rengin anlamı nedir ve kullanımı



Mavi renk, kesinlikle rahatlatıcı, dinlendirici ve meditative renkleri en sihirli renklerden bir tanesidir, Gökyüzü, deniz ve onların canlandırıcı tonları gibi.

Mavi rengi hakkında biraz daha detaya inelim ve iyice tanıyalım.

Mavinin kısa tarihi

Eski Romalılar ondan nefret ettiler çünkü barbarlarla ilişkilendirildi.

12. yüzyıldan itibaren kaderi değişti ve birkaç on yıl içinde kumaşlarda, amblemlerde ve sanatta moda oldu. Bu yüzyılda Madonna, mavi giyen ilk görüntülerden biriydi. Daha sonra, on altıncı yüzyıldaki Protestan Reformu, maviyi Roma din adamlarının ahlaksızlığının ve israfının rengine karşı koymak için maviye “dürüst” bir renk unvanı kazandıracağı için onu daha da destekleyecektir.

On sekizinci yüzyılda, 1706 civarında, Prusyalı kimyager J. Diesbbach tarafından geliştirilen "Prusya mavisi" keşfedildi, dolayısıyla Prusya adı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bu mavi tonu, makul bir maliyetle sade bir renk olduğu için kıyafetleri boyamak amacı ile  çok kullanıldı. "Blue jeans", daha 1870 gibi erken bir tarihte Levi Strauss tarafından icat edilen kotların tamamı mavi olsa da, ancak 1920'de kullanılmaya başlanan bir ifadeydi.

Dünyada mavi rengin anlamı

Avrupa'da rahatlama ile ilişkilendirilir, İran'da yasın rengidir. Çin'de ölümsüzlüğü sembolize eder, ancak aynı zamanda üzüntü ve depresyonla da ilişkilendirilebilir. Hinduizm için Krishna'nın rengidir, Yahudiler için kutsallığın rengidir ve Doğu ülkelerinde korumayı sembolize eder.

Mavi rengin anlamı ve özellikleri

Uyum ve dengenin yanı sıra sakinliği de temsil eder. Hassasiyet taşır ve aslında hassas insanların en sevdiği renktir.

Kalp atış hızını ve basıncını normalleştirme yeteneğine sahiptir, böylece vücudu rahatlatmaya ve kaygı hissini gidermeye yardımcı olur.

Bu rengi tercih eden, duyguları derin, duyarlı, sakin, dengeli, değişime az meyilli, özellikle kaotik ortamlardan ve öfkeli insanlardan hoşlanmayan, prensipte ruhsal ve meditatif bir bireydir.

Maviyi reddeden, kaygıya yatkın, niteliklerinin pek takdir edilmediği hissine sahip, kendisini tatmin etmeyen durumlardan hoşlanmayan bir kişidir.

Renk terapisinde ve Ayurveda'da mavi renk

Mavi renk aynı zamanda ilk boyun omurunda yer alan ve arındırmak anlamına gelen Vishuddhi boğaz çakrasına da karşılık gelir.

Boğaz ağrısı , larenjit, ses kısıklığı, ateş, spazmlar, romatizma durumunda yararlı olan antiseptik, büzücü ve anestezik özelliklere sahiptir .

Parasempatik sistemi uyarır, kan basıncını, solunum hızını ve kalp atışını azaltır ve bu nedenle yüksek tansiyon, taşikardi ve çarpıntısı olanlar için uygundur. Ayrıca antispazmodik, canlandırıcı, analjezik ve rahatlatıcı etkileri vardır.

Mavi rengin sembolizmi ve nöropazarlaması

Bilim adamlarına göre mavi , insanlarda gökyüzü, deniz, uzak ufuklar, cennet kumsalları ile istemsiz çağrışımları ve dolayısıyla "rahatlama günleri"ni tetikler ve aynı zamanda "parlak" sezgileri destekleyen beyin dalgalarını harekete geçirir.

Mavi, genellikle mağazaların iç mekanlarında tercih edilir, çünkü müşteride ürün seçiminde ona eşlik eden bir dinginlik hissi uyandırarak bir rahatlama algısı uyandırır. Bu boyayı kullanan ürünler, genellikle mavi renkle temsil edilir ve aynı zamanda ağın geleneksel rengidir.

Ana mavi taşlar

Mavinin özelliklerinden daha fazla yararlanmak istiyorsanız aşağıdaki taşları kullanabilirsiniz:

Mavi akik , iletişimi canlandırmak için harika. Olumlu düşünceleri ve gerçeği ortaya çıkarmanıza yardımcı olur.

Akuamarin , kendileri üzerinde çalışmak ve ruhsal uyanışa yol açan yeni bir kişisel gelişim üstlenmek isteyenler için mükemmeldir.

Amazonit , huzur vermek için mükemmeldir ve size her şeyi olması gerektiği gibi bırakmayı öğretir.

Azurit , negatif enerjilerden kurtulmak istiyorsan kullan.

Krizokol , değişiklikleri kabul etmenize yardımcı olur.

Lapsilazzuli , yalnızken bile kendinizle iyi yaşamayı öğretir ve huzurlu bir uyku için faydalıdır.


Yorumlar

Yorum Gönder